sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Somepossun viholliset


Tarina kertoo lyhyestä mutta intensiivisestä some-ilmiöstä nimeltä "Kinkuton joulu 2014".
Koskettava kertomus urani noususta ja tuhosta possujen pelastajana.

Tarina alkaa: (lyhyt versio)

Kesällä 2014 elokuvan kuvauksiin tarvittiin 2 mahdollisimman isoa sikaa. Sainkin ne erilaisten säätöjen jälkeen järjestettyä. Teurasauto toi isot puolitoistasataa kiloa painavat emakot mestoille. Nimesin ne itekseni Onneliksi ja Anneliksi. Kuvaukset menivät hienosti, O ja A hoitivat homman kuten filmitähtien pitääkin.Sitten tuli filmiryhmän ruokailun aika ja tarjolla oli maukasta kermaista possunfilekastiketta.
Oli yökuvaukset, pitkä viikko ja jotenkin olin vissiin väsynyt ja rupesin itkemään kun tajusin mihin Onneli ja Anneli juuri kuvauksista lähtivät.Aloin miettiä pidänkö edes sian lihan mausta. No en mitenkään erityisesti. Se vaan on hinnaltaan sellaista että on tullut ostettua ennen kuin esim kalaa tai jotain luomu lehmää.

Sitten loppukesällä silmiini osui WWF:n tiedote. Yksiselitteisesti maailman hiilidioksidipäästöistä yli puolet tulee lihakarjan tehotuotannosta. Olen aina ollut ajatuksiltani melkoisen sinivihreä, olen sitä paitsi ollut töissäkin Euroopan suurimmassa ympäristönhuoltoalan yrityksessä (SITA). Joten materiaalikeräys, -kierrätys ja -hyötykäyttö ovat kyllä tuttuja, eikä mikään tieto lihan epäeettisyydestäkään ollut uutta.

Mutta olen siis lihansyöjä, ollut 40 vuotta, mutta jotain tapahtui. Päätin yksintein alkusyksystä että joulukinkusta ainakin luovun. Se on jo yhden talouden osalta viitisen kiloa. Lisäksi minulle oli muodostunut possuihin tunneside eläimenä.
Päätin haastaa kavereitanikin mukaan ja tein facebookiin tapahtuman nimeltä Kinkuton joulu 2014. Tapahtuman kuvaus oli sitä luokkaa että "Pelastetaan maailma possu kerrallaan blaa, blaa" plus linkki WWF:n tiedotteeseen ja kerroin että vaihdan joulukinkun joulukalkkunaan, sillä punainen liha on kaikkein kuormittavinta ympäristöllemme.
Heitin ilmoille jos edes asteen verran pienempi köntti tällä kertaa riittäs, eikä tarvitsis enää olla sitä taloyhtiön isointa sikaa.

Tapahtumaan alkoi osallistua kavereita ja kavereiden kavereita. Sitten koko homma oli hiljaiselossa...

KUNNES tällä viikolla oma fb täyttyi ilmoituksista miten tapahtumaa ollaan jaettu. Satoja jakoja ja 1000 osallistujaa lisää per päivä. Meinasin että jee, muillakin samoja aatteita kuin mulla. Eli kyllä punaisen lihan voi joulupöydässä vaihtaa vaikka kalkkunaan. Noilla luvuilla tasaisella tahdilla jouluun mennessä osallistujia olisi yli 30 000!

Miten väärässä olinkaan!

Tajusin että ilmeisesti iso osa näistä osallistujista olikin valmiiksi vegaaneja, jolloin ei mitään muutosta sianlihan kulutukseen tietenkään heidän kauttaan tule. Kun kasvissyöjät vissiin vähemmän potkasta piittaavat. Ja sitten oli tämä nopeantoiminnanryhmä jonkin sortin aktivisteja jotka rupesivatkin syyttämään!?

Tilanne tai siis kampanja jonka olin tarkoittanut vain hyväksi muuttui ja kääntyi aivan päälaelleen. Ihan noitavainoksi äityi kun nää meatismurder-raakasuklaa-gojimarja-guarana-spirulina-friikkulit pääsivät toistensa tukemana vauhtiin.

Harmittaa etten copypeistannut parhaimpia/pahimpia fanaattisia kommentteja. Tyyli oli tätä luokkaa:

Joku kertoi hyvän punajuurikermalaatikon reseptin, niin johan tuli kommentteja miten kerma on eläinperäistä ja mitään mikä tulee elävästä ei saa ottaa, ei eläimetkään ota meiltä.

Toinen kertoi miten heillä jätetty kinkku pois ja tilalle tuli kala hyvällä suosiolla, niin eiku lyttäämään - Raakalaismaista, kalallakin on tunteet.

Sitten päästiin juustoihin, eikö joku hehkuttanut oksentavansa juustostakin.

Eläimenlihaksia ei kuulu syödä. Lihan syönti on ruumiinhäväistystä. Olemme kaikki tietämättömiä suomusilmiä.

Ja minä, joka olen aikeissa vaihtaa kinkun kalkkunaan olen kuin rasisti joka vaihtaa neekeristä intiaaniin.

Tuli kysymys voinko itse ajatella itseni kalkkunan osaan!? Pidänkö itseäni tärkeämpänä kuin kalkkuna luomakunnalle? -Hei voiko noihin vastata järkevästi!?

Ehkä ällöttävin lukemani haukkumisviesti oli että olen kuin pedofiili joka vain vaihtaa vauvan teiniin.

Oikeasti pelottavaa että joku uskaltaa avoimessa mediassa verrata lihansyöjiä rasisteihin ja pedofiileihin.

Jotenkin näiden ja satojen muiden tapahtumasta löytyneiden viestien perusteella tuli olo että jumalauta on turvallisempaa hakea se Lidlin pakastekinkku ja vähän äkkiä ja lukita ovet. Ehkä pitää myös vaihtaa nimi? Tuli nimittäin kommentit juuri muodossa Sini Rantanen, etkö ajattele kalkkunan tunteita!? Silloin muuten lähti koko tapahtuma roskiin. Pitäkää kauramaitonne.

En ole kuunaan törmännyt tuollaiseen ihmisryhmään. Se että kannustan ihmisiä vähentämään (en lopettamaan, koska en itsekään aio) lihan syötiä on kuin bensaa liekkeihin tälle erikoisjoukolle.
He onnistuivat tekemään omalle ideologialleen sen, minkä Räsäskä on onnistunut tekemään kirkolle.

Rupesin saamaan inboxiin viestejä, harmittelivat kun nää kirjoittelijat sahasivat omaa oksaansa ja pilasivat hyvän harmittoman meiningin. Mutta possujen takia päätin tämän tarinan teille raapustaa niin tiedätte.

Näiden itupirujen mietteissä kinkkua ei siis kannata syödä vähempää, ei ainakaan vaihtaa kalkkunaan. Siten ei sit varmaan autoakaan kannata vaihtaa hybridiin tai lentomatkoja korvata junalla. Hei oikeesti, ei energiansäästökään tarkoita sitä että vedetään sähköt poikki. Voi myös vähentää jos ei ole totaalikieltäytyjäksi jossain asiassa.

Tunnen hirmuisesti tyyppejä jotka suosivat vain kasvisruokaa, mutta ihan normaaleja ne ovat kaikki tyynni. En kertakaikkiaan tajua mihin helvetinlahkoon olin tapahtumallani osunut. Toivon että se edustaa vain todella pientä ryhmää, mutta sen ryhmän jäsenet olivat kyllä kaikki nyt kuulolla ja kun tuollainen saundi jää ihmisille mieleen niin rupeaahan siinä pohjois-karjalan Jormaa mietityttämään että viekö speltti aivot mennessään. Ja päättää pysyä potkassa tiukasti kiinni!

Silti edelleenkin toivon että liioiteltu kinkun kanssa vehtaaminen voisi tulla maltillisemmaksi!
Hei 7 miljoonaa kiloa viime jouluna meni potkaa, Suomessa!!! Siinä on löysää. Ainakin se osa mikä menee roskiin kun perhe Pikkarainen ei jaksanutkaan enää loppiaisen jälkee samaa harmaata moskaa pupeltaa.

Jos joku ääri-ituli tähän blogiin tulee urputtamaan että kinkun vaihtaminen kalkkunaan on syystä tai toisesta kiellettyä ja päin persettä, niin lupaan lähettää pihvin sille. Itseasiassa syötän sen omin käsin rarena. Kaadan päälle soijamaidot ja tungen molemmat sieraimet täyteen kikherneitä!

Ja tässä vielä linkit pariin kalkkunafarmiin Turun lähellä.
Hanhialan tila Paimiossa ja Saksan tila Piikkiössä.


Tähän loppu ku kanan lento!
Sen pituinen se.

Lisäyksenä tietoisku joka kommenteista päätellen ei olekaan itsestäänselvyys:

Yritän valaista asiaa...
Kasvihuonekaasupäästöjen kannalta ei ole samantekevää mitä lihaa lautasella on. Märehtijät ovat suurempi ilmastouhka kuin lintukarja. Luomuliha ei kasvihuonekaasupäästöissä poikkea paljonkaan teollisesti tuotetusta lihasta. (Tässä taas voi tehdä eettisemmän valinnan vrt. luomupossu.) 
Kasvihuonekaasujen vähentämiseksi on syytä paitsi vähentää lihankulutusta myös siirtää painopistettä punaisen lihan kulutuksesta ilmastonkin kannalta kevyempiin vaihtoehtoihin, esimerkiksi valkoiseen lihaan.

En yritä pelastaa koko maailmaa, enkä kaikkia eläimiä. Aktiivisemmin olen vapauttamassa esimerkiksi delfiinejä kuin kultakaloja.

Aurinkoista ja possutonta sunnuntaita!

25 kommenttia:

 1. Ihmettelet miten ihmiset uskalsivat kirjoittaa nettiin tuollaisia asioita sinusta, mutta etkö itsekun ole melkoisen töykeä tässä tekstissä? Helvetinlahko, itupiru, saatanan riivaama ihmisjoukko. Tämä teksti tuskin saa ketään sinun puolellesi. Melkoista kielenkäyttöä aikuiselta ihmiseltä. Enkä tiedä onko suomi sittenkään äidinkielesi kun väität ettei vegaanien mielestä kinkkua tule syödä vähempää, kyllä he sitä mieltä ovat, usko tai älä. Mutta myös minun (en ole vegaani) mielestäni on silkkaa hulluutta kuvitella kalkkunan olevan eettisempi vaihtoehto kinkulle. Hauska ilmiö tuli tästä tapahtumasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ette kirjoita omalla nimellänne vaan anonyymisti?
   selkärangatonta.

   Poista
  2. koska asiat ei ole yksinkertaisia, tässä hyvä kirjoitus aiheesta.

   https://medium.com/we-agvocate/can-the-world-go-vegan-b1686fb04ed3

   Poista
 2. Hmm. Olen itsekin vegaani, ja tuollainen hyökkäily ja perseily on ihan täyttä paskaa, mutta ei kai koko tapahtumaa silti tarvinnut perua? Tämä on internet, on vain pakko varautua siihen että oli aihe mikä hyvänsä, aina sinne tulee jotain kahjoja meuhaamaan ja trollaamaan, turhan herkkähipiäistä vetäistä itse ne kikherneet nenään ja puuskuttaa vihaisena haukkuen samalla kaikki "meatismurder-raakasuklaa-gojimarja-guarana-spirulina-friikkulit" vain siksi että muuta lahopää sinne tuli riehumaan.

  Niitä riehujia siis löytyy kaikista ryhmistä, ei vain "itupieruista".

  Huoh.

  Mutta joka tapauksessa, minunkin mielestäni on parempi vähentää kuin olla tekemättä mitään, jos "totaalikielto" ei itselle toimi - mikään tässä maailmassa ei ole mustavalkoista.
  Paitsi ihmisten asenne vegaaneja kohtaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kaltaisiasi ymmärtäväisiä ihmisiä enemmistö tietysti onkin! Ei kenenkään valintoja voi oikein muut päättää. Minä yritin, mutta en katsonut sen olevan sen arvoista että pahoitan mieleni minua tuntemattomien taholta.

   Poista
  2. "An eye for an eye
   makes the whole world blind."

   Ymmärrän harmistuksesi, mutten sitä miten muiden nimittely asiaa parantaa... Voiko edes loukkaantua muiden teksteistä, jos itsekin loukkaa?

   Tuo Kinkuton Joulu- juttu oli ihan loistava tempaus ekologisesta näkökulmasta katsottuna; pienin askelin ne suuretkin muutokset tapahtuvat.

   Itu(s)pirulinafriikkuli kuittaa. ;)

   Poista
  3. Ymmärrän kyllä, on noiden paskamyrskyjen kestäminen henkisestikin rankkaa vaikkei ne henkilökohtaisia olekaan. Tarkemmin ajateltuna olisin itsekin saattanut vittuuntua niin, että olisin poistanut koko tapahtuman :D

   Poista
 3. Vegaanina harmittaa tuo kirjoitustyylisi. Vaikka osa vegaaneista ja "ääri-ituleista" ovatkin varmasti kusipäitä, (sama koskee sekasyöjiä) niin eivät kaikki. Tästä kirjoituksestasi oikein huokui viha "meatismurder-raakasuklaa-gojimarja-guarana-spirulina-friikkuleita" kohtaan. Kirjoituksellasi alenit aivan samalle tasolle kuin ne jotka sekoilivat facebookin tapahtumassasi, harmi. Enkä tarkoittanut tätä v*ttuiluna.

  VastaaPoista
 4. Vegaanitkin ovat ihmisiä – meissä on niin ilkeitä ja vihaisia, kuin ystävällisiä ja lämminhenkisiä, aivan kuten muissakin ihmisryhmissä. Ikävää että tapahtumasi kohtasi noin kylmän vastaanoton.
  Toisaalta ymmärrän vegaanienkin puolen, vaikka se aggressiivisesti nousikin esiin. Tapahtumasi sai aivan aiheellisesti kritiikkiä.
  Possun vaihtaminen kalkkunaan ei oikeastaan muuta mitään. Vertaat itse possun korvaamista kalkkunalla hybridiin vaihtamiseen tai junalla matkustamiseen, mutta oikeastaan vaihdat vain auton mallia tai lentoyhtiötä. Pedofiili- ja rasistivertaukset olivat äärimmäisiä ja mielestäni loukkaavia, mutta niillä yritettiin tuoda tapahtumasi järjettömyyttä esille.
  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että todistamasi vihamielisyys ei auta kannustamaan lihaa syöviä lihasta luopumaan. Kuitenkaan tosiasoiden kaunistelu ei hyödytä sekään.

  Terveisin,
  vegaani.

  VastaaPoista
 5. Gojimarja-ituhippi-koiransilittäjä-kukkaruukku-vegaani23. marraskuuta 2014 klo 12.55

  Osa vegaaneista on vegaaneja ihan vain eläinten takia. Kuten sinäkin oivalsit, että Onneli ja Anneli ovat yksilöitä niin jotkut ihmiset ajattelevat kaikkia eläimiä yksiöinä. Yksilöinä, joita ei tarvitse tappaa tai kiduttaa ihan vain rahan tai turhuuden vuoksi. Itse ryhdyin kasvissyöjäksi jo päiväkodissa kun "en halunnut syödä ketään" ja samoilla aatteilla rullaan vieläkin.
  Silloin kun arvostaa eläimiä yksilöinä on hankala ymmärtää miten Matti-Pekka Kalkkuna sopisi paremmin ruokapyötään. Silti voitais kaikki vaan olla kavereita pliis. Ethän lähetä mulle kenenkään kankkua, mulla on seitanit jo valmiina.

  VastaaPoista
 6. Lihan syönnin vähentäminen on hyvä tavoite, mutta mulle jäi epäselväksi, että kuinka sian vaihtaminen kalkkunaan olisi tarkoitus vähentää lihan syöntiä?

  VastaaPoista
 7. Hei, kiitos melko asiallisista kommenteista! Vastaan kaikille yhteisesti ja selvästi on epätietoisuutta koskien eri lihalajeja. Yritän valaista asiaa...
  Kasvihuonekaasupäästöjen kannalta ei ole samantekevää mitä lihaa lautasella on. Märehtijät ovat suurempi ilmastouhka kuin lintukarja. Luomuliha ei kasvihuonekaasupäästöissä poikkea paljonkaan teollisesti tuotetusta lihasta. (Tässä taas voi tehdä eettisemmän valinnan vrt. luomupossu.)
  Kasvihuonekaasujen vähentämiseksi on syytä paitsi vähentää lihankulutusta myös siirtää painopistettä punaisen lihan kulutuksesta ilmastonkin kannalta kevyempiin vaihtoehtoihin, esimerkiksi valkoiseen lihaan.

  Olen pitänyt selvästi liian itsestäänselvyytenä, että nämä asiat ovat ihmisille tuttuja. Mutta lisään tämän myös blogitekstiini jos tosiaan on epätietoisuutta tässä asiassa!

  En yritä pelastaa koko maailmaa, enkä kaikkia eläimiä. Aktiivisemmin olen vapauttamassa esimerkiksi delfiinejä kuin kultakaloja.
  Pyydän anteeksi loukkaavaa kielenkäyttöni ääriryhmää kohtaan, mullakin menee herkästi kuppi nurin tarpeettomasta arvostelusta.

  Toivottavasti olin nyt selkeämpi ulosannissani?

  Aurinkoista ja possutonta sunnuntaita!

  VastaaPoista
 8. Sini, sinun olisi pitänyt mainita ryhmässä ilmastouhan olevan pääsyy kinkuttomaan jouluun veganismin sijaan. Tiedän kyllä ettei tämä olisi kaikkia agressiivisia vegaaneja rauhoittanut mutta osan. Vegaanina tiedän etteivät vegaanit juurikaan hyväksy muita syitä eläinoikeuksien lisäksi rajoittaa eläinkunnan tuotteiden käyttöä joten heille punaisen lihan vaihtaminen vaaleaan on juurikin siirtymistä mustasta keltaiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtuman esittelytekstissä oli muuten ensimmäisenä WWF:n tiedote, mistä asia kyllä kävi selväksi. Tiedotteessa on mm. lause "Lihansyönnin vähentäminen on tehokas tapa leikata omaa jalanjälkeään".

   Poista
 9. "Ääriryhmä"? - Nimim. Ihan tavallinen vegaani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kirjoituksessani viittaan siihen ryhmään joka käyttäytyy poikkeuksellisen agressiivisesti ruuasta puhuttaessa. En koe että he edustavat mitää suurempaa kokonaisuutta. Minun vegaaniystäväni eivät koskaan arvostelisi toisten valintoja ja näihin perustan sen ajatuksen että kyseessä oli vain joku ääriryhmä.

   Poista
 10. Minä, kalojen murhaaja ja syöjä haluan ilmaista tukeni sinulle, ja mukana ihmetellä niin kertakaikkiaan aggressiivista kirjoittelua kinkun tiimoilta. Olen ollut ilman sianlihaa yli 20 vuotta ja hyvin pärjännyt. Valintani perustuu puhtaasti sianlihan makuun, josta en pidä. Kasviruokaa syön mielelläni, mutta se ei kyllä saa minua niin fanaattisen ilkeäksi kuin joidenkin, pääosin sinua kohtaan suunnattujen asiattomuuksien, vegaanien heitot olivat. Herkullista kalkkuna-joulua, toivoo kala-joulun viettäjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Sirkka, ei iloiset ja toisiaan kunnioittavat ihmiset sellaisia kirjoittelekaan. Ihmisillä on paha olla ja se voi purkautua mitä kautta vain. Minä en vain nyt jaksanut olla sylkykuppina. Kun valtaosa suomalaisista on edelleen lihansyöjiä, niin saavat valita uuden kohteen! :)

   Poista
 11. En ole kommentoinut mitään tapahtumaan mutta tämä kirjoitus oli kyllä pettymys. Tietenkin on parempi vähentää lihansyöntiä kuin olla vähentämättä mutta mieti miten ennakkoluuloinen itse olet muita ihmisiä (ja tietenkin eläimiä) kohtaan. :( En ymmärrä mitä pahaa siinä on jos ihmiset tiedottavat esim. eläineettisistä asioista varsinkin kun tapahtumassakin se eettinen puoli mainittiin. Mutta toivottavasti tämä kokemus ei jättänyt pelkkää pahaa mieltä sinullekaan ja parhaassa mahdollisessa tapauksessa herätti ajatuksia puolin sekä toisin.

  VastaaPoista
 12. Kalkkunasta ainakin tämän verran:

  http://oph.ade.fi/kalkkunoiden-keinosiemennys

  http://freefromharm.org/animal-cruelty-investigation/turkey-breeding/#sthash.nbubTl19.dpuf

  VastaaPoista
 13. Hei!
  Olen saanut todella paljon palautetta kaikkia viestintävälineitä pitkin, enkä ehdi valitettavasti kaikille vastata. Paljon on tullut anteeksipyyntöviestejä. Ei toisten tekoja tarvitse pyydellä anteeksi. Niin pieni ihminen en ole että en ymmärtäisi ettei negatiivinen kommentointi ole mitenkään vegaanien yhteinen linja. Eikä yleistys ole missään asiassa hyväksi.
  Kaikesta propagandasta ja vastustuksesta huolimatta aion edelleen välttää sianlihan syöntiä ja suosittelen sitä kaikille.
  Iloisena asiana kaikille vegaaneille (sen kaikissa muodoissa) voin kertoa että Petri Similä perustaa Kinkuton joulu 2014 -ryhmän uudelleen. Hän kertoo olevansa lakto-ovo-vegetaristi, joten sen ei pitäisi sotia kenenkään arvoja vastaan.
  Olkaamme suvaitsevaisia toisiamme kohtaan.
  Peace & Love

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kaikille!
   Nyt on tapahtuma aloitettu uudelleen:
   https://www.facebook.com/events/874213839285192/?ref=22

   Käykää osallistumassa ja jakakaa!

   Poista
 14. No jo nyt helvetti ! Ikävää et jouduit sulkee sen , se oli ihan helvetin hyvä idea ! Mutta ymmärrän et sulle tuli raja vastaan jos siellä tuli paljon litsareita ja kitinää. En kerenny itse sinne vielä ilmottautua enkä lukea kommentteja.EI sitä pieni ihminen tommosta turhaa jaksa, eikä tarvitsekkaan jaksaa. Mä en syö lihaa, ja kannatan muita sen vähentämiseen, mut se on silti jokaisen oma asia ja päätös. Tsemii Sini ja keep up the Good work!!

  VastaaPoista
 15. Olipa kiva, että taas kirjoitit, pitkästä aikaa. Täällä nauran sydämeni kyllyydestä. Sääli vaan, että hyväksi tarkoitettu asia kääntyikin täysin päälaelleen :(
  Vaikka tänä vuonna ei työnantajalta perinteistä kinkkua tulekaan, niin saletisti sitä sikaa on Peimarin perheeseen saatava, ainakin poikien mielestä. Ja porsaita äidin me oomme kaikki. Hyvä Sini, jatka kirjoittelua!

  VastaaPoista
 16. Näin nelikymppisenä vegaanina voin sanoa että yksittäiset ihmiset ei edusta kaikkia vegaaneja. Lihansyönnin vähentäminenkin on jo hyvästä, eläintuotteista luopuminen parhautta. Itse olen hyvä esimerkki siitä, että olen kaukana ulkoiselta habitukselta sellaisesta joka vegaaniksi mielletään, tyyliin "ituhippi on aina laiha ja nuori ". Sianliha on mun kirjoissa epäeettisintä lihaa, silti en ole kieltänyt puolisoani sitä syömästä, minähän en ole se joka voi toisten puolesta päättää heidän ruokavaliostaan. Pidä kiinni Sini kinkuttomasta joulusta, se on hieno asia!

  VastaaPoista