torstai 4. lokakuuta 2012

Kaalipaneeli


Menin tänään pikaisella varoitusajalla ensimmäiseen vaalipaneeliini! Paneeli oli yksi Animalian järjestämistä kuntavaaliseminaareista ja paikkana oli Turun kaupunginkirjaston auditorio.

Tarjoilu: kahvi, tee, soijamaito sekä maidoton ja munaton kakku.

Tilaisuuden alustajana toimi filosofi Sanna Joronen Turun Yliopistosta, aiheenaan ilmastonmuutos ja ruokatuotanto. Lihan tehotuotannosta aiheutuvat päästöt ovat 51 % koko maailman kasvihuonepäästöistä, Suomessa päästöistä noin kolmannes on lihansyöjien häpeäpaalu. Mietiskelin pitäiskö se jouluinen kinkkushow kriminalisoida..? Pidin toistaiseksi mölyt mahassani. Alkupuheenvuoro päättyi hienoon ajatukseen, miten toimii moraalinen mielikuvitus epäeettisten ja kestämättömien käytäntöjen muokkaajana...

Nämä possut ovat iloisia, koska kasvavat luomusikalassa.

Seurasi yleinen keskustelu ja kysymykset. Johan minä heti siinä vaiheessa rohkenin kysyä mitkä lihat edellä mainittuihin tilastolukuihin lasketaan? No nauta, sika, kana ja kala. (ei siis etanat ja sinisimpukat?) Lisäkysymyksiä en tohtinut heittää, että miten esimerkiksi poronlihan laita? Sen jalostus on kai jotenkin luomua, kun ne siellä tunturissa vaeltavat ja jäkälää popsivat. Mitä nyt jouluna lentelevät ympäri maailmaa kovin kiireisinä. Mutta ei kai siitäkään hiilidioksidipäästöjä synny? Onko siis eettisesti oikein syödä poroa? Mutta jos kaikki rupeaisivat syömään poroa, niin jo kohta nekin joutuvat kellot kaulassa rekineen karsinaan ja hihnaruokintaan. Ei sitäkään siis sais kauheesti ruveta suosimaan.

En tiedä miltä onnellinen kana näyttää, mutta tässä on ainakin onnellinen poro. 

Itse paneelin aihe oli kasvisruoka kouluissa. Kaikkien panelistien näkemys oli suht yhteneväinen. Ei kai kukaan suoranaisesti voi kasvisruokaa vastustaakaan. Minun mielipiteeni oli kuitenkin enemmän oppilaslähtöinen, sillä kouluruoka on valitettavan monelle lapselle päivän ainoa lämmin ateria. Monet lapset vierastavat kasvisruokaa, eikä sen pitäisi olla lainkaan mikään yllätys. Kun suomalaisten lasten lempiruokaa ovat lihamakaronilaatikko tai spaghetti ja jauhelihakastike, niin tarvitaan ruokatottumuksien muuttamisen tueksi asenteellista koulutusta ja maukasta kasvisruokaa. Ja koska kouluruoka on vielä lähtökohtaisesti ”pahaa”, on kasvisvaihtoehdon myyminen näille nirsoimmille tapauksille melkoinen haaste. Sehän menee niin, että vielä ekaluokalla kouluruoka on hyvää, mutta viimeistään kutosella se alkaa olla pahaa. Tähän kouluruokakulttuuriin vois tehdä jonkun faceliftin.

Tilliliha ei kaikille koululaisille maistu.

Yleisöäkin auditoriossa oli jonkin verran ja valtavana piristysruiskeena hyvin negatiivinen heppu takarivissä, jolla oli kommentti joka aiheeseen. Hänen mukaansa ihmisille syötetään sian ruokaa ja koska kolmannen sektorin palveluja käytetään, on Kokoomuksen vika, että hän saa kylmää ruokaa. ”Kokoomus tarjoaa vain kylmää ruokaa!” Meinasin kysyä että mikset mennyt lämpimään pöytään, mutta se ois ollut huono vitsi.

Itse olisin halunnut Animalian tilaisuudessa puhua enemmän eläinten oloista, eläinsuojelulaista ja rikkomuksista saatavien rangaistusten tehosta.

Allekirjoitin myös lakialoitteen turkistarhauksen lakkauttamiseksi.11 kommenttia:

 1. Moikka!

  Ei kai jonkun mielestä naurava poro ja kuva tillilihasta ole naiivi!?
  Jos ei ymmärrä tyylilajia, ei tätä blogia kyllä kannata seurata!
  Eikun tuulta päin!

  VastaaPoista
 2. Okei ymmärrän, mun mielestä tää blogi on kiva just sen takia, että se on höpsötipöpsiti. Liian paljon on asiapentti-blogeja, joita mä en henk.koht. jaksa lukea. Tämä on sellaista pilke silmäkulmassa ja hymy huulilla kirjoitettua höpöttelyä, joka on kevyttä lukea ja tekee hyvänmielen. Välillä saa ihan nauraa ääneen, joka on todella vapauttavaa. Tämä ei ole myöskään mikään poliittinen blogi, joka olisi perustettu vain vaaleja varten, vaikka kirjoittaja nyt onkin ehdolla. Alkuperäinen tyyli ja höpsötys on säilynyt, hyvä hyvä!

  VastaaPoista
 3. Luin tätä blogia saadakseni käsityksen tämän kunnallisvaaliehdokkaan ajatusmaailmasta ja tavasta kohdata asiat ja kyllähän se selvisikin. Kuten myös että kyseinen ehdokas ei halua ottaa vastaan palautetta... asenne on että jos et ymmärrä niin häivy. Blogi olisi vaaliehdokkaalle hyvä tapa tuoda esiin niitä asioita joita haluaa edistää ja sitä miten aikoo sen tehdä. Tämä ehdokas aikoo näköjään "edistää" asioita olemalla sitten tällainen "hauska" keski-ikäinen hymytyttö. Ei oikein vakuuta.

  VastaaPoista
 4. No mutta sitten sait selvyyden asiaan, hyvä sekin. Ei ole ilmeisestikään sinun ehdokas. Jokaiselle jotakin, jokainen tykkää eri asioista. Ja asioita voi edistää eri tyyleillä. Omasta mielestäni tähän harmaaseen ja tylsään maailmaan mahtuu iloa ja hauskuutta paljon lisää. Uskon ja tiedän myös, että tämä ehdokas ei ole vain "hauska" keski-ikäinen hymytyttö. Perustan toki mielipiteeni paljon muuhunkin, kuin vain tähän blogiin.

  VastaaPoista
 5. Jatka Sini samaan malliin, äläkä VAAN ala mättää mitään politiikkaa tänne! Kuka haluaa tietää mieluummin hänen "poliittisesta kannastaan" kuin tästä tutusta yh-arjesta, Sinin vaaliesitteestä löytyy jotain teemoja. Vaaliesite löytyy esim. Arkijärki -facebooksivustolta.
  Ja pysy Sini hauskana keski-ikäisenä hymytyttönä, sillä mua ei oikein vakuuta, mikäli muutut nuivaksi sitruunanaamaksi ja varmasti lakkaan lukemasta tätä satiiria siinä vaiheessa! Äläkä ala nuolemaan keidenkään perseitä, kun et ole sitä tähänkään asti tehnyt.

  VastaaPoista
 6. Huomenta!
  Johan täällä kuhisee. Mahtavaa!
  Ensiksi kiitos lukijoille! En vaihda kirjoitustyyliä. En osaa. Eli siitä ei ole pelkoa! Sehän olisi sama kuin jos rikkoisin vaalilupaukseni. Aiheet kylläkin vaihtelevat elämäntilanteen mukaan.

  Sitten anonyymille vastauksia. En tajunnut että "Jälleen yksi niin naiivi kirjoitus, että hohhoijaa. ja höpsötipöpsöti" oli palaute. Sehän oli vain ilmoitus että sinä et pidä tästä blogista. Mitä tulee ajatusmaailmaani niin kyllähän se tosiaan täältä selviääkin. Selasin viimeiset 12 kirjoitustani ja niissä käsittelin seuraavia aiheita (uusimmasta vanhimpaan):

  -Kouluruokailu
  -Turkistarhaus
  -Maahanmuuttajien sijoittelu
  -Kelan toimintatapa
  -Lasten harrastaminen ja liikunta
  -Wilma kodin ja koulun viestijänä
  -Opettajien vallankäyttö
  -Lasten ja nuorten oikeudet
  -Lasten luovuuden tukahduttaminen kouluissa
  -Toriparkki

  Ja ehdottomasti saa antaa lisää aiheita ja kysellä minulta mielipiteitä. Täällä on helppoa tehdä se anonyyminä. Muut yhteystiedot löytyvät kampanjasivultani facebook.com/Arkijarki

  Hyvää viikonloppua ja tulkaa ihmeessä vaalikadun avajaisiin tänään klo 12!

  VastaaPoista
 7. Joo voi olla että pelkkä aiheiden "käsittely" pintatasolla höpötellen riittää monille. Mutta onneksi on myös sellaisia iloisia ehdokkaita jotka ovat syventyneet asioihin blogeissaan ja sanomisissaan.

  VastaaPoista
 8. Miten minusta alkaa tuntua siltä, että nyt on lukemisen ymmärtämisessä jotain vikaa. Edelleenkin, tämä ei ole poliittinen blogi vaan arkisten asioiden käsittelyä huumorilla höystettynä. Kyllä tylsiä "vaaliblogeja" on ihan riittämiin ja kun vaalit on ohi, niin hups...sitä asiaa ei enää olekkaan niin kauheasti. Tämä blogi pysyy vuoren varmasti pystyssä vaalien jälkeenkin. Kuntavaaliehdokkaana Sini tekee kovasti töitä asioidensa ajamiseksi ja erittäin luottamusta herättävästi. Tämään pysytyn kertomaan rehellisyyden nimissä. Toki mielipiteeni tosiaan perustuu muuhun kuin Sinin päivät blogiin.

  VastaaPoista
 9. Tämä on niin tätä. Blogeja pitkään lukeneena on tullut huomattua, että niitä löytyy vähän joka lähtöön. Niitä joita olen päätynyt pidemmäksi aikaa seuraamaan, yhdistää yksi tekijä. Ne ovat kaikki jollain tavalla hauskoja ja kertovat minusta itse asiassa kirjoittajasta huomattavasti paljon enemmän, kuin sellaiset blogit, jossa pysytään tiukasti asialinjalla ja ollaan mahdollisimman asiantuntijoita ihan joka asiassa. Keski-ikää lähentelevänä tytönhupakkona on tullut monta kertaa törmättyä sellaisiin tilanteisiin, jossa joku henkilö tai asia on ensi näkemältä vaikuttanut ihan tosi pätevältä ja asiansa osaavalta, mutta on sitten paljastunutkin ihan pelkäksi silmänlumeeksi ja kuplaksi. Tästä blogista näkee ainakin sen, että tämä ei ole mitään kiilloteltua julkisivua vaan aitoa ihmistä, joka pohtii elämässä eteen sattuvia asioita huumorin keinoin.
  Vaatii oikeastaan aika paljon elämänkokemusta - ja niin sanottua munaa - uskaltaa kirjoittaa sitä mitä mieleen juolahtaa ihan julkisesti ja omalla nimellä. Siihen eivät ihan kaikki pysty. Turvallisempaa on siteerata ja referoida muiden kirjoituksia ja sitä kautta tuoda ajatuksiaan esiin. Silloin ei koskaan ole yksin asiansa kanssa, kun valitsee itselleen sellaisia mielipiteitä, joista joku muu on jo kirjoittanut.
  Tämä blogi edustaa tyylilajiltaan vähän samaa kuin esim. Enalan Juuson blogit, joihin pääsee tutustumaan esim. täältä : http://juusosays.com/ ja täällä http://bit.ly/SCxROb. Koskaan ei ole tullut miehen juttuja lukiessa sellainen olo, että eipä tuo ole koskaan tainnut mistään mitään tajutakaan, kun ei tuon vakavampia kirjoittele tai edes kauheasti perustele näkemyksiään.
  Huumorintaju ei tee kenestäkään ammattitaidotonta bimboa, vaan se tekee meistä hyväntuulisempia ihmisiä ja päivistä parempia.

  VastaaPoista
 10. Aika herkkähipiäistä porukkaa.

  VastaaPoista
 11. Juuson blogi on ihan helmi! Kiitos norador!

  VastaaPoista